jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Pomarańczowa pieczeń

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Zawsze staram się by pieczeń wyglądała ciekawie i miała oryginalny element zaskoczenia. Tym razem jest to pomarańcza! Przygotowanie pieczeni jest proste, a zarazem wygodne do podania. Polecam!

Pomarańczowa pieczeń

Składniki:

Pomarańczowa pieczeń

SKŁADNIKI

Sposób przygotowania:

Pomarańczowa pieczeń

ETAP 1

Pomarańczowa pieczeń
U góry wykonujemy nacięcia

Mięso myjemy i osuszamy. Gotowe nacinamy, wykonując skośne nacięcia na jego powierzchni. Całość nacieramy olejem i oprószamy świeżo mieloną solą i pieprzem.

ETAP 2

Pomarańczowa pieczeń
Wierzcg nacieramy przygotowana mieszaniną miodu i dżemu

Marmoladę pomarańczową ucieramy z miodem i smarujemy nią dodatkowo mięso.
Tak przygotowaną pieczeń przekładamy do naczynia żaroodpornego. Delikatnie skrapiamy sokiem z pomarańczy. Naczynie umieszczamy w rozgrzanym piekarniku.

Całość pieczemy około 60 minut w 180°C. Na powierzchni powinna utworzyć się złocista skorupka.
Przed podaniem pieczeń posypujemy płatkami migdałowymi.