VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 789]

Sernik z różą i skórką pomarańczową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Zawsze bałam się piec serniki, ale zauważyłam, że nie ma czego. Ten wyszedł rewelacyjny – delikatny, kremowy. W całości przeniknięty smakiem skórki pomarańczowej i konfitury różanej.

Sernik z różą i skórką pomarańczową Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik z różą i skórką pomarańczową

 

  • Kruchy spód:
  • 200 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 80 g cukru
  • 80 g margaryny
  • 1 jajko
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 250 g konfitury różanej lub marmolady
  • Masa serowa:
  • 1 kg sera z wiaderka
  • 50 g masła
  • 6 jaj
  • 300 g cukru pudru
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 30 g skórki pomarańczowej (kandyzowanej)
  • Tortownica 24 cm

 

Sposób przygotowania:

Sernik z różą i skórką pomarańczową
Spód: Na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy margarynę, śmietanę, jajko i cukier. Zagniatamy kruche ciasto. 2/3 ciasta wykładamy na dno tortownicy wysmarowanej margaryną. Ciasto naukłuwamy widelcem i podpiekamy na rumiano w 170*C. Resztę ciasta owijamy folią spożywcza i wkładamy do zamrażarki. Po upieczeniu na spód wykładamy konfiturę różaną. Masa serowa: Masło ucieramy na puszystą masę. Kolejno dodajemy żółtka, przesiany cukier puder i twaróg. Dokładnie miksujemy. Pianę ubijamy na sztywno. Wykładamy na masę serową, dosypujemy kaszę manną i skórkę pomarańczową. Delikatnie łączymy łyżką. Przelewamy na konfiturę do tortownicy. Resztę ciasta z zamrażarki rozwałkowujemy na stolnicy obsypanej mąką. Wycinamy paski i układamy na masie serowej. Musi nam powstać kratka. Ciasto pieczemy w mocno nagrzanym piekarniku w 170*C przez 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 150*C i pieczemy jeszcze 60 minut. Sernik studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Po wystudzeniu dekorujemy konfiturą różaną i cukrem pudrem.
Sernik z różą i skórką pomarańczową
Bazą do ciasta jest podpieczony na rumiano spód
Sernik z różą i skórką pomarańczową
Kolejnym etapem jest przygotowanie masy serowej
Sernik z różą i skórką pomarańczową
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do masy serowej
Sernik z różą i skórką pomarańczową
Na wierzchu ciasta robimy kratkę z reszty ciasta