sofieta

sofieta

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 96]

Książka Kucharska: ŻURAWINOWY NOTES PRZEPISOWY

Pomarańczowe risotto z żurawiną

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Zapraszam na pyszne, lekkie i bardzo orzeźwiające risotto o pomarańczowej nucie.

Pomarańczowe risotto z żurawiną

Składniki:

Pomarańczowe risotto z żurawiną

 

  • Składniki na 2 osoby:

 

  • 180 g ryżu ( musi być taki żeby wchłaniał sos i sie nie zlepiał).
  • 3 łyżki oliwy,
  • ½ cebuli
  • 3/4 szklanki białego półwytrawnego wina
  • 1 pomarańcza naturalna,
  • 2 mandarynki,
  • ok ¾ litra wywaru warzywnego z kostki( lub w ostateczności gorąca woda i warzywko)
  • 30 g suszonej żurawiny
  • 60 g parmezanu ( startego i w płatkach)
  • 1 łyżka masła
  • świeże zioła: rozmaryn, szałwia, tymianek cytrynowy
  • sól/pieprz/

 

Sposób przygotowania:

Pomarańczowe risotto z żurawiną
Wykonanie: Dobrze myjemy i osuszamy owoce. Wyciskamy sok z pomarańczy i mandarynek, filtrujemy go przez sitko. Na tarce ścieramy skórkę z ½ pomarańczy. ¾ żurawiny moczymy przez 10 min w wodzie. Zioła myjemy, osuszamy i drobno kroimy. Zostawiamy parę gałązek rozmarynu do dekoracji. Pogdrzewamy oliwę na dużej patelni, lub w dużym rondlu. Dodajemy pokrojoną cebulę. Dusimy na średnim ogniu, aż cebulka stanie się złocista. Dodajemy ryż i prażymy przez 1 minutę, często mieszając. Następnie dodajemy wino i pozwalamy mu wyparować. Dodajemy przefilrtrowany sok z pomarańczy i mandarynek, skórkę, oraz zioła i łączymy wszystko z ryżem. Gdy ryż wchłonie cały płyn zaczynamy go uzupelniać.W tym celu w drugim garnku powinniśmy przygotować gorący bulion, który będzie stał na przykręconym maksymalnie ogniu, lub mieć gorącą wodę w czajniku i nią uzupelniać wyparowany płyn. Gdy używamy gorącej wody, warzywko dodajemy bezpośrednio do risotta(lepiej przy końcu gotowania) . Za pomocą łyżki wazowej wlewamy do ryżu porcję bulionu i mieszamy aż do całkowitego wchłonięcia – należy często mieszać, aby ryż się nie przypalił. Powtarzamy czynność czekając, aż bulion się wchłonie, po każdym kolejnym dolaniu. Ryż na risotto z reguły gotuje się 18/20 min. Na pięć minut przed końcem dodajemy namoczone i lekko odciśnięte owoce żurawiny. Risotto będzie gotowe, gdy uzyskamy kremową konsystencję, ale ziarna pozostaną sypkie i całe; powinny być al’dente. Wówczas zdejmujemy naczynie z ognia, dodajemy łyżke masła, starty parmezan i mieszamy do połączenia się smaków.Bardzo ważne jest, aby podawać risotto od razu, w przeciwnym razie straci kremową konsystencję i wyschnie. Podajemy risotto gorące, dekoryjemy pozostałą żurawiną i płatkami parmezanu.Smacznego!!