jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Pomarańczowe żeberka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Ta słodka wersja żeberek smakowała wszystkim. Były nawet prośby o dokładkę.

Pomarańczowe żeberka

Składniki:

Pomarańczowe żeberka

 

  • Składniki:
  • 1 kg żeberek,
  • Pieprz, sól,
  • Około 20 dag ketchupu,
  • 1 łyżka dżemu pomarańczowego,
  • Sok i skórka z połowy pomarańczy,
  • 25 dag pomidorów koktajlowych,
  • Około 5-6 ząbków czosnku,
  • 2 średniej wielkości pomarańcze,
  • Pęczek natki pietruszki

 

Sposób przygotowania:

Pomarańczowe żeberka
Naczynie żaroodporne smarujemy delikatnie olejem. Umyte żeberka układamy w przygotowanym naczyniu. Zapiekamy około 15 minut w 190°C. Między czasie dżem mieszamy z ketchupem, posiekaną natką pietruszki, sokiem i startą skórką z pomarańczy. Pomarańcze sparzamy i kroimy na mniejsze cząstki. Żeberka smarujemy przygotowaną mieszaniną. Między nie układamy pomidorki, czosnek oraz pokrojone owoce. Ponownie wkładamy mięso do piekarnika na około 20 minut