p.jola1

p.jola1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 919]

Pomarańczowy torcik jogurtowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Lekki torcik z pomarańczami

Pomarańczowy torcik jogurtowy Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pomarańczowy torcik jogurtowy

 

  • 400 g jogurtu greckiego,
  • 1 op. galaretki pomarańczowej,
  • 2 łyżeczki żelatyny,
  • 2 pomarańcze,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • 1 łyżeczka oleju do posmarowania formy

 

Sposób przygotowania:

Pomarańczowy torcik jogurtowy
Formę do ciast na zimno smarujemy olejem za pomocą pędzelka. Galaretkę pomarańczową i 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczamy w 500 ml wrzącej wody, 1/4 tężejącej galaretki wylewamy na spód formy, wykładamy na niej cząstki obranej pomarańczy, zostawiamy do stężenia, do pozostałej tężejącej galaretki, dodajemy 1 łyżkę cukru pudru, oraz cały jogurt grecki, dokładnie mieszamy mikserem, dodajemy pozostałą pomarańczę pokrojoną w kostkę, delikatnie mieszamy i wylewamy na stężałą galaretkę, zamykamy formę i wstawiamy na godzinę do lodówki. Wyciągamy torcik, odwracamy formę i ustawiamy na okrągłym talerzu, delikatnie otwieramy górną pokrywkę, wpuszczamy powietrze i pozwalamy aby ciasto samo odkleiło się od formy.
Pomarańczowy torcik jogurtowy
masę wylać do formy, zamknąć i wstawić na godzinę do lodówki.
Pomarańczowy torcik jogurtowy
Po przekrojeniu w stukturze masy widać cząstki pomarańczy