eska

eska

Starszy Kucharz
[Przepisów: 36]

PoMiDoRowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Chyba najczęsciej robiona zupa w domu. Chociaż był czas, że ponad rok u nas nie gościła... przejadła się czy coś...dziwne...

PoMiDoRowa

Składniki:

PoMiDoRowa

 

  • Wywar pod zupę (może być z drobiu). A jak ktoś mie ma czasu albo jest baardzo głodny to... nie! nie kostka rosołowa tylko zwyczajna - zwyczajna :) albo inna kiełbaska pod zupkę.

 

  • czosnku, 3 kulki ziela angielskiego, pieprz, sól lub vegetta, odrobina cukru, majeranek,śmietana do zabielenia.

 

  • Przecier pomidorowy, pomidory krojone z puszki.

 

  • Makaron, ryż, groszek ptysiowy - co kto lubi do pomidorowej.
  • Duża miska i łyżka :)

Sposób przygotowania:

PoMiDoRowa
Opcja bez wywaru: 2 kawałki kiełabsy do garnka, nakłuć widelcem, zalać wodą, zagotować. Potem normalnie jak z wywarem: Dodać obrana i umyta marchew oraz por. Dodać ziele angielskie, czosnek przekrojony na pół, lekko doprawić sola i pieprzem. Jak marchew będzie miękka dodac mały przecier pomidorowy i pomidory z puszki. Zagotować. Doprawić do smaku jeśli trzeba. Dodać szczyptę cukru dla przełamania kwaśności, dodać majeranek. Dodać 2-3 łyzki słodkiej śmietany - jeśli lubisz. Zagotować, odstawić. Podawać z.....ryżem!?