dża

dża

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 262]

Pomidorowa dwuwymiarowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Wyśmienita zupa ze świeżych pomidorów z aromatycznymi dodatkami. Zupa z bonusem: świetnie smakuje również zmiksowana jako chłodnik – opcja nie do pogardzenia w czasie upałów.

Pomidorowa dwuwymiarowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pomidorowa dwuwymiarowa

 

  • 6 dojrzałych pomidorów
  • 1 cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 1 marchewka
  • 1 mały por
  • 1 mała pietruszka
  • kawałek selera
  • kopiasta łyżka oregano
  • kilka kromek chleba ("Starosłowiański")
  • olej rzepakowy
  • oliwa aromatyzowana chili i rozmarynem
  • sól, pieprz
  • listki świeżej bazylii

 

Sposób przygotowania:

Pomidorowa dwuwymiarowa
Marchew, pora, pietruszkę i seler przesmażyłam z odrobiną soli na łyżce oleju, następnie przełożyłam do garnka, zalałam 2 szklankami wrzątku i gotowałam. Pomidory sparzyłam, obrałam ze skórki i z grubsza pokroiłam. Cebulę i chili pokroiłam i wrzuciłam na patelnię z łyżką oleju, smażyłam przez 3 minuty mieszając, a następnie dodałam pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek, oregano i doprawiłam solą i pieprzem. Dusiłam, aż pomidory zaczęły się rozpadać, wtedy przełożyłam całość do garnka z zupą i dalej gotowałam do miękkości warzyw. W tak zwanym międzyczasie pokroiłam chleb w kostkę, skropiłam aromatyzowaną oliwą i wstawiłam do rozgrzanego piekarnika na ok. 10 minut. Gotową zupę podałam z chrupiącymi grzankami i świeżą bazylią. Resztkę zupy zmiksowałam razem z grzankami i – po silnym schłodzeniu – zjadłam następnego dnia jako pyszny pomidorowy chłodnik.
Pomidorowa dwuwymiarowa
Włoszczyznę rumienię na odrobinie oleju i przekładam do garnka
Pomidorowa dwuwymiarowa
Obrane pomidory przesmażam z cebulą, czosnkiem i chili
Pomidorowa dwuwymiarowa
dodatkiem do zupy są chrupiące grzanki skropione pyszną oliwą
Pomidorowa dwuwymiarowa
A tak moja zupa prezentowała się następnego dnia jako lunch w pracy:)

Tagi:

pomidory chleb