Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Pomidorowa na wieprzowinie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Jedna z odmian zupy pomidorowej . Robiona z pulpy pomidorowej , a nie z przecieru pomidorowego .

Pomidorowa  na wieprzowinie

Składniki:

Pomidorowa na wieprzowinie

 

  • wieprzowiny ( ja robie na schabie lub polędwicy które później podaję w sosie koperkowym , może też
  • 300 mll pulpy z pomidorów bez skórki , krojonych
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • ¼ selera
  • ½ pora
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • Przyprawa do zup (1 łyżeczka Jarzynki lub vegety lub 1 kostka bulionowa )
  • ½ szklanki słodkiej śmietanki
  • 10 dag ryżu ugotowane na sypko ( waga ryżu suchego )
  • Pieprz mielony
  • Cukier
  • 4 szklanki wody

 

Sposób przygotowania:

Pomidorowa na wieprzowinie
Mięso , oczyszczone warzywa, ziele angielskie, liście laurowe, przyprawę do zup – zalać wodą i gotować 45 minut ( jeśli mięso nie jest dostatecznie miękkie to trochę dłużej ). Wyjąć mięso i warzywa z wywaru. Do wrzącego rosołu dodać pulpę pomidorową , Zagotować . Doprawić pieprzem , przyprawą do zup i w miarę potrzeby cukrem . Osobno ugotować na sypko ryż . Kłaść na talerzu porcję ryżu , oblewać zupą . Dodać śmietankę .

Mięso z zupy przekroić na porcje ( 2 ) i podać jako sztukamięs z warzywami i musztarda lub chrzanem lub w sosie koperkowym , musztardowym lub chrzanowym .
Można też takie mięso ostudzić i traktować jak delikatną wędlinę na kanapki .
Warzywa można użyć do zrobienia prostej sałatki jarzynowej .