Gracer

Gracer

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 300]

Pomidorowa fasolka na gęsto

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Zupa fasolowa jest idealną zupą którą możemy zamrozić i odgrzewać w dowolnym momencie. Nada się na odgrzewany obiad.

Pomidorowa fasolka na gęsto Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Pomidorowa fasolka na gęsto

 

  • 500 g fasoli
  • 600 g kiełbasy śląskiej
  • 1 cebula biała
  • 1 duża marchewka
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Pomidorowa fasolka na gęsto
Fasolę wsypujemy do dużego garnka, płuczemy, zalewamy świeżą wodą - wody ma być 2 razy tyle co fasoli, solimy, gotujemy pod przykryciem przez około 2 godziny, w razie potrzeby podlewać wodą - fasola ma być prawie miękka.

Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, następnie dodajemy obraną i startą na małych oczkach marchewkę - gotujemy 10 minut.

Kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy dodając cebul, smażymy do zrumienienia. Kiełbasę dodajemy do fasoli, następnie dodajemy koncentrat pomidorowy wraz z majerankiem, rozmarynem i pieprzem, gotujemy 15 minut.
Pomidorowa fasolka na gęsto
fasolę gotujemy w osolonej wodzie dodajemy ziele i liść
Pomidorowa fasolka na gęsto
dodajemy startą na małych oczkach marchew
Pomidorowa fasolka na gęsto
cebulę podsmażamy razem z kiełbasą na złoto
Pomidorowa fasolka na gęsto
do fasoli dodajemy kiełbasę smażoną z cebulą
Pomidorowa fasolka na gęsto
dodajemy koncentrat pomidorowy
Pomidorowa fasolka na gęsto
dodajemy majeranek i rozmaryn i gotujemy