Sposób przygotowania:
Moja fasolka w sosie pomidorowym
Przebrać strąki fasoli. Usunąć z nich uszkodzone strąki. usunąć z obu stron końcówki, umyć dokładnie fasolkę pod bieżącą wodą, osuszyć i pokroić fasolkę na małe kawałeczki. Wstawić wodę do gotowania, osolić wodę. Ugotować fasolkę. Następnie obrać cebulę, pokroić cebulę w kostkę i na tłuszczu delikatnie ją zeszklić, czosnek obrać i przecisnąć go przez praskę, połączyć czosnek z cebulką i dodać do cebulki, kiełbasę czosnkową lub inną kiełbasę przygotować, usunąć skórkę i pokroić w kostkę i dodać do cebuli i czosnku, całość razem chwilkę podsmażyć. Całość połączyć z ugotowaną fasolką, następnie dodać przecier pomidorowy, przyprawy, bazylię i oregano, sól, pieprz i całość zagotować. Można zagęścić mąką. Podawać jako danie obiadowe.