Sposób przygotowania:
Zupa ziemniaczana z fasolą
Fasolę przepłukać, zalać wodą na noc. Na drugi dzień zmienić wodę i ugotować do miękkości. Boczek drobno pokroić, wrzucić do garnka z grubym dnem, smażyć. Cebulę drobno pokroić i wrzucić do boczku, gdy się zeszkli wrzucić pokrojoną marchewkę i ziemniaki. Chwilę przesmażyć i zalać wodą.
Łodygę selera naciowego umyć, przekroić na pół, wrzucić do garnka. Dodać drobno pokrojoną pietruszkę, gotować do miękkości warzyw. Pod koniec gotowania wrzucić fasolę i pokrojonego pora. Doprawić solą i majerankiem. Gotować jeszcze kilka minut. Dodać paprykę słodką i wędzoną, doprawić do smaku pieprzem.
Podawać z pajdą domowego chleba
Łodygę selera naciowego umyć, przekroić na pół, wrzucić do garnka. Dodać drobno pokrojoną pietruszkę, gotować do miękkości warzyw. Pod koniec gotowania wrzucić fasolę i pokrojonego pora. Doprawić solą i majerankiem. Gotować jeszcze kilka minut. Dodać paprykę słodką i wędzoną, doprawić do smaku pieprzem.
Podawać z pajdą domowego chleba