Sposób przygotowania:
Pomidorowa Laluni z domowym makaronem Na stolnicę silikonową wsypuje zważone 300 gram mąki. W środku mąki robie dołek i wbijam jaja oraz żółtka i dodaję ciepłą wodę. Zagniatam szybko ciasto i dzielę na dwie części. Każdą część wałkuję i podsypuje mąką. Zwijam ciasto jak falbankę podsypując mąką i kroję w miarę drobno. Wstawiam garnek z wodą i wrzucam makaron do gotującej wody osolonej. Makaron wypływa na wierzch to wiadomo , że już ugotowany.
Do garnka wlewamy 3 litry wody. Myjemy ćwiartkę z kurczaka i czyścimy i wkładamy do garnka. Włoszczyznę ( marchew , pietruszkę , seler i por) obieramy myjemy i wkładamy do garnka. Dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Gotujemy na małym ogniu, mięsko zmięknie i warzywa też ( 1 godzina od zagotowania).
Mięsko miękkie , dodajemy przecier pomidorowy sól pi pieprz smakujemy czy doprawione. Na koniec dodajemy śmietanę ( do szklanki wlewamy śmietanę i zalewamy zupą, mieszamy jak się nie zwarzy dodajemy do pomidorowej )
Podajemy zaraz po ugotowaniu z makaronem domowej roboty. Ależ wyszła pyszna zupka , a makaron jeszcze lepszy .