motorek70

motorek70

Złoty Ekspert
[Przepisów: 884]

Pomidorowa na rosole

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Smaczna zupka pomidorowa. Zrobiona na pozostałym niedzielnym rosołu z dodatkiem pysznej wołowinki i makaronu.

Pomidorowa na rosole Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Pomidorowa na rosole

 

  • 1,5 litra rosołu
  • 30 dkg wołowiny
  • 4 pomidory
  • 0,5 szkl śmietany
  • natka pietruszki
  • 20 dkg makaronu grubego
  • przyprawy

Sposób przygotowania:

Pomidorowa na rosole
Ugotowaną wołowinę kroimy na mniejsze kawałki. Rosół doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy przygotowane mięsko.

Makaron gotujemy w/g przepisu na opakowaniu. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Ugotowany makaron przekładamy do gotującego się rosołu z mięsem. Następnie dodajemy obrane ze skórki i zmiksowane pomidorki, gotujemy ok. 2 minut.

Na koniec dodajemy śmietanę i natkę pietruszki. Doprawiamy.
Pomidorowa na rosole
Ugotowaną wołowinę oddzielamy od kości i kroimy na mniejsze kawałki
Pomidorowa na rosole
Rosół doprowadzamy do wrzenia i dodajemy mięsko
Pomidorowa na rosole
Makaron gotujemy w osolonej wodzie w/g przepisu
Pomidorowa na rosole
Dodajemy ugotowany makaron i przetarte pomidorki
Pomidorowa na rosole
Na koniec dodajemy śmietanę i pietruszkę

Tagi:

pomidory