Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Pomidorowa z kurczakiem i białą kiełbasą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Zupa pomidorowa z pomidorów z puszki z ziołami prowansalskimi, polędwiczkami z kurczaka i białą kiełbaską.

Pomidorowa z kurczakiem i białą kiełbasą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pomidorowa z kurczakiem i białą kiełbasą

 

  • 3 marchewki
  • 10 dkg selera korzeniowego
  • 10 dkg pora
  • 1 cebula
  • olej do smażenia
  • 2 puszki pomidorów w zalewie pomidorowej
  • 30 dkg surowej białej kiełbasy
  • 10 polędwiczek z kurczaka
  • 1,5 l bulionu drobiowego
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 100 g koncentratu pomidorowego
  • przyprawa uniwersalna - wg uznania

Sposób przygotowania:

Pomidorowa z kurczakiem i białą kiełbasą
Marchewki i seler obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Por oczyścić, drobno pokroić. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Do cebuli dodać przygotowane warzywa. Podsmażać razem kilka minut, co chwilę mieszając. Dodać pomidory razem z zalewą (jak pomidory są w całości, to je najpierw pokroić). Dodać kiełbasę i mięso. Wlać bulion, dodać zioła i zagotować. Gotować pod przykryciem 15-20 minut. Dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać, jeszcze chwilę pogotować. Zupę doprawić do smaku przyprawą uniwersalną. Podawać np. z gotowanym makaronem.
Pomidorowa z kurczakiem i białą kiełbasą
Pokrojona w kostkę cebula zeszklona na oleju.
Pomidorowa z kurczakiem i białą kiełbasą
Pomidory z zalewą dodane do podsmażonych warzyw.
Pomidorowa z kurczakiem i białą kiełbasą
Biała kiełbasa i polędwiczki z kurczaka dodane do warzyw.
Pomidorowa z kurczakiem i białą kiełbasą
Bulion i zioła prowansalskie dodane do składników w garnku.