-Natka-

-Natka-

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 110]

Aromatyczna zupa pomidorowa z kurczakiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszna, pożywna zupa pomidorowa ugotowana na wywarze mięsno-warzywnym. Wspaniale rozgrzewa w zimowe dni. Smak i aromat - cudowny.

Aromatyczna zupa pomidorowa z kurczakiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Aromatyczna zupa pomidorowa z kurczakiem

 

  • Składniki na kąski kurczaka:
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1 łyżka shoarmy czerwonej
  • 1 łyżka oleju
  • Składniki na zupę:
  • 2 nóżki z kaczki
  • 2 nóżki z kurczaka
  • 2 średnie marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1/4 selera
  • 1 por (biała i jasnozielona część)
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 listka laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 ziarna jałowca
  • 3 łyżki koncentratu Pudliszki z bazylią
  • 1 łyżka shoarmy czerwonej
  • 1 łyżka oregano
  • 1 łyżka bazylii
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • kilka kropli tabasco
  • Dodatkowo:
  • makaron małe muszelki - ok. 1 garść na osobę
  • śmietana 18% do dekoracji
  • natka pietruszki do dekoracji

Sposób przygotowania:

Aromatyczna zupa pomidorowa z kurczakiem
Przygotowanie kurczaka: Piersi myjemy, obieramy z błonek i kroimy w średniej wielkości kosteczkę. Przekładamy go do miseczki, posypujemy przyprawą shoarma czerwona, mieszamy i wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę. Po tym czasie zamarynowanego kurczaka podsmażamy na łyżce oleju. Przygotowanie zupy: Nóżki z kaczki i kurczaka myjemy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu. Warzywa myjemy, obieramy, kroimy na mniejsze części i dokładamy do garnka. Cebulę kroimy w ćwiartki, a czosnek w plasterki i również dodajemy do gotowania. Wrzucamy także listka laurowe, ziarenka ziela angielskiego oraz jałowca. Wywar gotujemy ok. 1.5 godziny na wolnym ogniu (do miękkości mięsa). Do wywaru dodajemy koncentrat pomidorowy, wszystkie zioła i przyprawy i gotujemy jeszcze kilkanaście minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i tabasco. W międzyczasie gotujemy makaron według wskazówek zawartych na opakowaniu. Przed podaniem podgrzewamy na patelni kurczaka aby był ciepły. Makaro wykładamy na talerze, zalewamy zupą, na środek stawiamy kleksa śmietany, układamy kurczaka i posypujemy natką pietruszki. Smacznego!
Aromatyczna zupa pomidorowa z kurczakiem
Piersi z kurczaka kroimy w kosteczkę, posypujemy przyprawą shoarma czerwona i odstawiamy do lodówki.
Aromatyczna zupa pomidorowa z kurczakiem
Zamarynowanego kurczaka podsmażamy na łyżce oleju.
Aromatyczna zupa pomidorowa z kurczakiem
Gotujemy wywar z mięsa kaczki i kurczaka oraz warzyw.
Aromatyczna zupa pomidorowa z kurczakiem
Do bulionu dodajemy koncentrat pomidorowy oraz wszystkie przyprawy.