Sposób przygotowania:
Aromatyczna zupa pomidorowa z kurczakiem
Przygotowanie kurczaka: Piersi myjemy, obieramy z błonek i kroimy w średniej wielkości kosteczkę. Przekładamy go do miseczki, posypujemy przyprawą shoarma czerwona, mieszamy i wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę. Po tym czasie zamarynowanego kurczaka podsmażamy na łyżce oleju. Przygotowanie zupy: Nóżki z kaczki i kurczaka myjemy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu. Warzywa myjemy, obieramy, kroimy na mniejsze części i dokładamy do garnka. Cebulę kroimy w ćwiartki, a czosnek w plasterki i również dodajemy do gotowania. Wrzucamy także listka laurowe, ziarenka ziela angielskiego oraz jałowca. Wywar gotujemy ok. 1.5 godziny na wolnym ogniu (do miękkości mięsa). Do wywaru dodajemy koncentrat pomidorowy, wszystkie zioła i przyprawy i gotujemy jeszcze kilkanaście minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i tabasco. W międzyczasie gotujemy makaron według wskazówek zawartych na opakowaniu. Przed podaniem podgrzewamy na patelni kurczaka aby był ciepły. Makaro wykładamy na talerze, zalewamy zupą, na środek stawiamy kleksa śmietany, układamy kurczaka i posypujemy natką pietruszki. Smacznego!
dża