gąska

gąska

Kucharz
[Przepisów: 9]

pomidorowa z mozzarellą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

ostatnio miałam mało czasu na zrobienie obiadu ,a zupa musi być obowiązkowo.Dawałam więc wszystko co miałam pod ręką i wyszła niezła zupka.

pomidorowa z mozzarellą

Składniki:

pomidorowa z mozzarellą

 

  • szklanka ryżu
  • puszka pomidorów krojonych
  • półtora litra bulionu
  • mozzarella
  • 2 ząbki czosnku
  • sól,pieprz,bazylia suszona
  • bazylia świeża,kilka listków
  • suszony tymianek
  • kilka łyżek mleka
  • łyżka mąki
  • cebulka
  • olej

Sposób przygotowania:

pomidorowa z mozzarellą
Do bulionu wsypałam umyty ryż i gotowałam do miękkości,często mieszając.W tym czasie pokroiłam cebulkę drobno i sparzyłam lekko na łyżce oleju,dodałam pomidory,5 minut przesmażyłam.W miseczce rozcieram łyżeczkę soli z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i łyżeczką tymianku,oraz łyżeczką oliwy z oliwek.Mozzarellę kroję w półplasterki.Wszystko wrzucam do pomidorów,chwilę mieszam i wrzucam do garnka.Mąkę rozrabiam z mlekiem i też wlewam.Odstawiam z ognia,doprawiam suszoną bazylią,solą i pieprzem,na talerzu posypać listkami bazylii.Ja dodałam do tego tosty posmarowane masłem czosnkowym.

Tagi:

ryż pomidory