Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Pomidorowa z pieczoną papryką

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pomidorówka z warzywami, pieczoną papryką oraz ryżem

Pomidorowa z pieczoną papryką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pomidorowa z pieczoną papryką

 

  • pomidory z puszki - 2x400g (obrane i pokrojone lub ok 1kg świeżych, obranych ze skórki pomidorów
  • udziec indyka z kością - 700g,
  • cebula,
  • seler naciowy - 2 łodygi,
  • papryka świeża - 2 sztuki,
  • marchewka - 4 młode sztuki,
  • korzeń pietruszki,
  • czosnek - 4 ząbki (wedle upodobań, można mniej)
  • ugotowany na sypko ryz - 1,5-2 szklanki suchego ryżu,
  • vegeta,
  • sól, pieprz,
  • oliwa - do skropienia papryki,
  • liść laurowy.

 

 

 

Sposób przygotowania:

Pomidorowa z pieczoną papryką
Paprykę umyć, osuszyć, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić na podłużne części. Skropić oliwą, ułożyć na folii do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec przez15 minut w 180 stopniach, wyłączyć piekarnik i zostawić w nim upieczoną paprykę. Ryz wielokrotnie przepłukać, zalać na 20 minut zimną wodą, odsączyć i ugotować wg przepisu na opakowaniu. Mięso umyć, ponacinać głęboko w kliku miejscach i zalać wrzącą wodą (ok 1,5-2l), dodać 2 łyżki vegety i trochę soli. Gotować przez 30 minut, dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę, marchewkę, pietruszkę, seler oraz pomidory z puszki. Przyprawić vegetą, sola i pieprzem, wrzucić listek laurowy. Gotować przez 25 minut (do miękkości wszystkich składników) na wolnym ogniu, dodać pokrojona w kosteczkę pieczoną paprykę oraz drobno posiekany czosnek, podgotować przez 5 minut i doprawić do smaku. Podawać z ryżem.
Pomidorowa z pieczoną papryką
Etap 1
Pomidorowa z pieczoną papryką
Etap 2
Pomidorowa z pieczoną papryką
Etap 3
Pomidorowa z pieczoną papryką
Etap 4