Sposób przygotowania:
Pomidorowa z pieczoną papryką
Paprykę umyć, osuszyć, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić na podłużne części. Skropić oliwą, ułożyć na folii do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec przez15 minut w 180 stopniach, wyłączyć piekarnik i zostawić w nim upieczoną paprykę. Ryz wielokrotnie przepłukać, zalać na 20 minut zimną wodą, odsączyć i ugotować wg przepisu na opakowaniu. Mięso umyć, ponacinać głęboko w kliku miejscach i zalać wrzącą wodą (ok 1,5-2l), dodać 2 łyżki vegety i trochę soli. Gotować przez 30 minut, dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę, marchewkę, pietruszkę, seler oraz pomidory z puszki. Przyprawić vegetą, sola i pieprzem, wrzucić listek laurowy. Gotować przez 25 minut (do miękkości wszystkich składników) na wolnym ogniu, dodać pokrojona w kosteczkę pieczoną paprykę oraz drobno posiekany czosnek, podgotować przez 5 minut i doprawić do smaku. Podawać z ryżem.
evita0007
Natala1210
bernika