aliss06

aliss06

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 210]

Pomidorowa z tartą marchewką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Utarta marchewka to dobry sposób na małego warzywnego niejadka :)

Pomidorowa z tartą marchewką Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pomidorowa z tartą marchewką

 

  • ok. 2 l rosołu lub wywaru warzywnego
  • 3-4 marchewki
  • 100 g zielonej fasolki szparagowej (świerza lub mrożona)
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki śmietany
  • 1 łyżka mąki
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz do smaku
  • koncentrat pomidorowy

Sposób przygotowania:

Pomidorowa z tartą marchewką
Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Zielona fasolkę ugotować w osolonej wodzie (mrożoną można dodać od razu do zupy). Tak przygotowane warzywa oraz czosnek przeciśnięty przez praskę dodać dogotującego się wywaru. Dodać kilka łyżeczek koncentratu pomidorowego i gotować całość przez ok. 15 min. W kubku połączyć śmietanę, mąkę i odrobinę gorącego wywaru. Zdjąć garnek z palnika i ciągle mieszając dodać zawartość kubka, a następnie całość zagotować i doprawić solą oraz pieprzem.
Pomidorowa z tartą marchewką
Do wywaru dodajemy utartą na grubych oczkach marchew