Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Pomidorowa z żółtych pomidorów

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

nieco inna wersja klasycznej zupy pomidorowej

Pomidorowa z żółtych pomidorów Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pomidorowa z żółtych pomidorów

 

  • 1 litr rosołu drobiowo - warzywnego
  • 200 gram makaronu nitki
  • 600 gram żółtych pomidorów
  • bazylia świeża i suszona
  • natka pietruszki
  • śmietana

Sposób przygotowania:

Pomidorowa z żółtych pomidorów
Umyte pomidory przekładamy do garnka i podlewamy wodą, ja wykorzystałam własne pomidory ze szklarni które miałam w zamrażarce, dlatego nie dodawałam wody, gdyż wytworzyła się ona sama po rozmrożeniu. Pomidory nastawiamy na gaz i czekamy aż sie rozgotują. Następnie pomidory dokładnie przecieramy przez gęste sito do przygotowanego wcześniej rosołu (nie polecam ich miksować gdyż wtedy będą też skórki, które niezbyt ładnie będą wyglądać). Do tak przygotowanej zupy pomidorowej dodajemy szczypte suszonej bazyli i posiekaną natkę pietruszki, doprawiamy całość do smaku. Zupę zabielamy śmietaną, podajemy z ugotowanym makaronem
Pomidorowa z żółtych pomidorów
Etap 1pomidory należy ugotować i przetrzec przez sito
Pomidorowa z żółtych pomidorów
Etap 2 pomidorową zupę doprawiamy do smaku