ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1004]

Zupa pomidorowa z pulpetami i makaronem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo szybka, łatwa, smaczna, sycąca, rozgrzewająca, pożywna zupa pomidorowa z pulpetami, makaronem, parmezanem.

Zupa pomidorowa z pulpetami i makaronem  Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Zupa pomidorowa z pulpetami i makaronem

 

  • włoszczyzna 1/2 pęczka,
  • liście laurowe 2 sztuki,
  • ziele angielskie 5 sztuk,
  • woda 2 litry,
  • mielone drobiowe 60 dag,
  • cebula 1 sztuka,
  • jajka 1 sztuka "L",
  • pieprz mielony 1 łyżeczka,
  • kucharek 1 łyżka,
  • kasza manna 3 łyżki,
  • sok pomidorowy 1 litr,
  • papryka ostra 1 łyżeczka,
  • makaron świderki suchy 2 szklanki,
  • sól ziołowa 1 łyżka,
  • parmezan starty - ile potrzeba

Sposób przygotowania:

Zupa pomidorowa z pulpetami i makaronem
Obraną włoszczyznę rozdrobnić w rozdrabniaczu (rozdrobniona włoszczyzna jest zjedzona w zupie zwłaszcza przez dzieci) wsypać do garnka, zalać wodą, dodać ziele angielskie, liście laurowe i zagotować, wsypać sól ziołową i gotować z 14 minut na średnim ogniu.

Mielone z drobiu wyrobić na kleistą masę z pokrojoną cebulą, jajkiem, pieprzem mielonym kucharkiem, kaszą manną, formować nie duże pulpety zwilżonymi dłońmi, obtaczać w mące i wkładać do gotującej się zupy.

Wlać sok pomidorowy, zagotować, wsypać makaron świderki, paprykę ostrą i gotować z 10 minut, na talerzu posypać parmezanem.
Pomidorowa zupa z pulpetami, makaronem,parmezanem
Rozdrobniona włoszczyzna jest zjedzona w zupie.
Pomidorowa zupa z pulpetami, makaronem,parmezanem
Mielone trzeba dobrze ręką wyrobić na kleistą masę.
Pomidorowa zupa z pulpetami, makaronem,parmezanem
Otoczone w mące są lepsze w smaku i lepiej wyglądają.
Pomidorowa zupa z pulpetami, makaronem,parmezanem
Sok pomidorowy do zupy jest lepszy od koncentratu.
Pomidorowa zupa z pulpetami, makaronem,parmezanem
Pomidorowa zupa z pulpetami, makaronem,parmezanem