Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Pomidorowe grochotto

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Risotto z ryżu, więc z grochu niech będzie grochotto.

Pomidorowe grochotto Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pomidorowe grochotto

 

  • 1 szklanka łuskanego grochu
  • olej do smażenia
  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
  • 2 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • sól do smaku
  • 1/4 kostki masła

Sposób przygotowania:

Pomidorowe grochotto
Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Dodać do niej posiekany czosnek i chwilę razem smażyć. Wsypać przyprawy i chwilę je smażyć. Wsypać groch, wymieszać i smażyć 1-2 minuty. Do grochu wlać szklankę wody i dodać odrobinę soli i koncentrat pomidorowy. Gotować, mieszając od czasu do czasu. Jak groch wchłonie cały płyn, dolać ok. 1/3 szklanki wody i dalej gotować. Czynność powtarzać, aż groch będzie całkiem miękki. Groch zdjąć z ognia, dodać masło. Powoli mieszać, aż masło się rozpuści, a groch uzyska kremową konsystencję.
Pomidorowe grochotto
Pokrojona w kostkę cebula i posiekany czosnek na patelni.
Pomidorowe grochotto
Groch dodany do cebuli z przyprawami i podsmażony.
Pomidorowe grochotto
Groch z dodatkiem wody odrobiny soli i koncentratu pomidorowego.
Pomidorowe grochotto
Masło dodane do ugotowanego z przyprawami grochu.

Tagi:

groch