Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Pomidorowe kluseczki z sosem koperkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Jarskie, lekkie danie pachnące czosnkiem i koperkiem.

Pomidorowe kluseczki z sosem koperkowym Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pomidorowe kluseczki z sosem koperkowym

 

Sposób przygotowania:

Pomidorowe kluseczki z sosem koperkowym
Do jajek dodajemy sól, czosnek i koncentrat. Mieszamy razem aby koncentrat rozprowadzić jajkami. Następnie stopniowo dodajemy mąkę i zagniatamy elastyczne ciasto. Podsypujemy resztką mąki i rozklepujemy na placek grubości około 0,5 cm. Za pomocą noża lub radełka kroimy na niewielkie czworokąty. Wrzucamy na gotującą się osoloną wodę i gotujemy 5 min od wypłynięcia na wierzch. Ugotowane wlewamy na sito i przelewamy zimną wodą. Składniki na sos wkładamy do małego naczynia i dokładnie mieszamy. Jeszcze ciepłe kluseczki polewamy aromatycznym sosem.
Pomidorowe kluseczki z sosem koperkowym
Najpierw dokładnie mieszamy jajka z koncentratem, aby ciasto było jednolicie czerwone.
Pomidorowe kluseczki z sosem koperkowym
Gotowe ciasto rozklepujemy na placek i kroimy.

Tagi:

jajko sosy jajka