BaBy w kuchni

BaBy w kuchni

Szef Kuchni
[Przepisów: 31]

Pomidorowe krewetki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Nawet ten, kto nie lubi krewetek, zje je pod tą postacią. Z sosem pomidorowym i czosnkiem smakują wyśmienicie!

Pomidorowe krewetki

Składniki:

Pomidorowe krewetki

 

  • dowolny makaron, np. spaghetti
  • około 250-300 g krewetek
  • trochę masła
  • pół papryki
  • pół małej cukinii
  • kartonik sosu pomidorowego
  • sól, pieprz, czosnek
  • ser żółty do posypania po wierzchu

Sposób przygotowania:

Pomidorowe krewetki
Zaczynamy od ugotowania makaronu. W międzyczasie przygotowujemy sos z krewetkami. Na patelni podsmażamy przez kilka minut na maśle przeciśnięty przez praskę czosnek (w ilości takiej, jaką lubimy) i obrane krewetki. Paprykę kroimy w kostkę, a cukinię w słupki i dorzucamy na patelnię. Doprawiamy solą i pieprzem i dusimy do miękkości warzyw. Uwaga! Powinny pozostać chrupiące, więc nie dusimy zbyt długo. Dolewamy sos pomidorowy (na początek połowę, żeby sprawdzić, czy sos nie będzie zbyt płynny, w razie potrzeby dolewamy więcej). Doprowadzamy sos do wrzenia i zdejmujemy patelnię z ognia. Ugotowany al dente makaron polewamy sosem pomidorowo-krewetkowym i posypujemy tartym serem. Smacznego :)