jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Pomidorowe pizzerinki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Jeśli znudziły Wam się pomidory w tradycyjnej postaci, polecam przygotować z nich pieczoną przekąskę. Jest przy niej nieco więcej pracy, ale smak rekompensuje wszystko.

Pomidorowe pizzerinki Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pomidorowe pizzerinki

 

  • Składniki:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego,
  • 2-3 pomidory,
  • Kilka drobnych kostek sera feta,
  • Suszona bazylia do posypania,
  • Jajko do smarowania pizzerinek,
  • Kilka listków bazylii do dekoracji,

 

Sposób przygotowania:

Pomidorowe pizzerinki
Gotowe ciasto francuskie rozwijamy, np na stolnicy.Pomidory myjemy, osuszamy, a następnie kroimy w plasterki około 0,4 cm. Od foremki lub szklanki wycinamy z ciasta koła. Średnica ciasta powinna być nieco większej niż średnica plasterków pomidorowych. Jajko wybijamy, roztrzepujemy i smarujemy nim wycięte koła. na każdym układamy plasterek pomidora, a na pomidorze kostki sera feta. Przekąskę posypujemy suszona bazylią i wstawiamy do piekarnika na około 15 minut w 200°C. GOTOWE.
Pomidorowe pizzerinki
na wyciętych kołach układamy plasterki pomidora