Sposób przygotowania:
Pomidorowe żeberka z fasolą
Fasolkę namaczamy na noc wodą. Pozostawiamy do napęcznienia. Na drugi dzień gotujemy do miękkości. Żeberka dzielimy na „zgrabne” porcje. Nacieramy je przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem i majerankiem. Tak przygotowane odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Po tym czasie cebule obieramy i kroimy w piórka. Tak przygotowaną rumienimy na oleju. Do zrumienionej dodajemy żeberka i dokładnie obsmażamy do zrumienienia. Zrumienione żeberka stopniowo podlewamy przecieram pomidorowym. Naczynie przykrywamy i dusimy mięso na małym ogniu. W miarę jak przecier będzie gęstniał dodajemy jego kolejne porcje. Gdy mięso jest miękkie, a pomidorowy sos gęsty dodajemy ugotowaną fasolkę. Całość delikatnie mieszamy, doprawiamy do smaku i zagotowujemy.
weronikaS