Sposób przygotowania:
Żeberka z ziemniakami i cukinią
Żeberka umyć,osuszyszyć i podzielić na części. Do miski wsypać shoarme czerwoną,płatki chili,sól morską ziołową,czosnek granulowany,dodać olej i wymieszać. Przygotowaną "papkę" porządnie wetrzeć w każdy kawałek mięsa i odstawić do lodówki na min. 1 godzinę. Ziemniaki obrać,umyć i pokroć na 4 lub każdy na pół.Cukinię wyszorować,przekroić na połowy,wydrążyć miąższ i pokroić na grubsze kawałki.Cebulę obrac pokroic na 4 części. Na dno szybkowara wlać 3 łyżki oleju,włożyc ziemniaki i cukinię.Całość posypać przyprawą do ziemniaków,solą morską ziołową i tymiankiem-wymieszać i odstawić. Wyjąć żeberka z lodówki,rozgrzać niewielką ilość oleju na patelni i na dużym ogniu je podsmażyć z obu stron na złoto-brązowy kolor. Przełożyć do szybkowara na ziemniaki i cukinię. Przykryć pokrywą i ustawić na duży ogień (duże ciśnienie).Jak para zacznie się wydobywać z "dzióbka" zmniejszyć ogień minimalnie i "szybkowarować" 15 minut Zdjąć szybkowar z ognia,odparować parę. Jak już puści blokada można otworzyc i podawać np. z ulubioną surówką / sałatą. Smacznego . . .
zewa
evita0007
Ewi,tym razem nie hihi ;) ale i tak "nima" abuuuu :(
gusia1000