czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Pomidorówka z ryżem i pulpecikami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Pyszna zupka, świetnie rozgrzeje i nasyci zimową porą. bardzo smaczna odmiana zupy pomidorowej z ryżem.

Pomidorówka z ryżem i pulpecikami

Składniki:

Pomidorówka z ryżem i pulpecikami

 

  • 30 dag mięsa mielonego,
  • 10 dag ryżu,
  • 10 dag fasolki szparagowej (może być mrożona),
  • cebula,
  • łyżka masła,
  • 1/2 szkl. koncentratu pomidorowego,
  • 4 szklanki bulionu drobiowego,
  • jajko,
  • łyżka bułki tartej,
  • sól, pieprz,
  • kilka listków bazylii,
  • pół łyżeczki ostrej papryki,
  • pół łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego.

Sposób przygotowania:

Pomidorówka z ryżem i pulpecikami
Cebulę posiekać, zeszklić w garnku na maśle. Dodać surowy ryż, smażyć chwilkę, następnie dodać koncentrat, smażyć chwilę na małym ogniu. Zalać gorącym bulionem, dodać pokrojoną fasolkę szparagową i zagotować. Przygotować mięso mielone : wymieszać je z jajkiem, bułką tartą, przyprawą do mielonego, doprawić solą i pieprzem. Formować małe klopsiki, wrzucać wprost do zupy. Gotować pod przykryciem ok. 20 minut, mieszając od czasu do czasu. Doprawić do smaku solą i pieprzem, posypać bazylią.