Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Pomidorówka z kalafiorem i ryzem

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Zupa z ryzem, kalafiorem, gorszkiem, na pomidorowo.

Pomidorówka z kalafiorem i ryzem

Składniki:

Pomidorówka z kalafiorem i ryzem

 

  • 2 litry zimnej wody,
  • 2 uda z kurczaka,
  • duza cebula,
  • 4 mlode marchewki,
  • 2 korzenie pietruszki,
  • 2 lodygi selera naciowego,
  • 4 lyzki koncentratu pomidorowego,
  • sredniej wielkosci kalafior,
  • 3/4 szklanki ryzu,
  • 1/2 szklanki mrozonego groszku,
  • 5 lyzek smietany 30%,
  • 2 zabki czosnku,
  • peczek natki pietruszki,
  • vegeta, sól, pieprz, lyzeczka slodkiej, mielonej papryki,
  • 2 listki laurowe

Sposób przygotowania:

Pomidorówka z kalafiorem i ryzem
Do duzego garnka wlac 2 litry zimnej wody, wrzucic umyte 2 kurze uda, posolic, zagotowac, zebrac szum, gotowac ok 20 minut na wolnym ogniu. Warzywa obrac i umyc, ryz przeplukac. Cebule, marchew i pietruszke, pokroic na kosteczke i wrzucic do gotujacej wody, gotowac 5 minut, po czym wrzucic rozdrobniony na male rózyczki kalafior, pokrojona na pólplastry lodyge selera, przeplukany ryz, listki laurowe, koncentrat pomidorowy, pieprz, papryke i vegete, gotowac na malym ogniu przez ok 20 minut, po czym dodac groszek i gotowac do miekkosci wszystkich warzyw, przez ok 10 minut. Czosnek pokroic na drobniutka kosteczke, natke posiekac. Tuz przed zakonczeniem gotowania, zdjac garnek z ognia, dodac smietane, czosnek i natke, ponownie zagotowac i doprawiac do smaku.