jagoda59

jagoda59

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 523]

Pomidorówka z kaszą pęczak i natką pietruszki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
  • KALORIE: 190
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pomidorową zupkę bardzo lubimy wszyscy, więc raz w tygodniu musi być. Za każdym razem zmieniam i urozmaicam aby była z innym dodatkiem. Czasem z makaronem nitki, kaszą różnego rodzaju oraz ryżem. Dzisiaj zrobiłam z kaszą pęczak i smakowała :)

Pomidorówka z kaszą pęczak i natką pietruszki Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Pomidorówka z kaszą pęczak i natką pietruszki

 

  • Przecier pomidorowy swojej roboty domowy 400 ml słoiczek
  • kasza pęczak 100 g
  • woda do kaszy 1 litr
  • sól do smaku
  • pieprz 1/3 łyżeczki śmietana 2- 3 łyżki
  • mąka 1 łyżeczka
  • porcja rosołowa 1 szt. lub mięso dowolne ulubione
  • jarzyny do rosołu
  • sól 1 łyżeczka
  • woda 1,5 litra - 2 litrów
  • natka pietruszki 1/2 pęczka

Sposób przygotowania:

Pomidorówka z kaszą pęczak i natką pietruszki
Ugotować rosół warzywny lub na mięsie, czy porcji rosołowej z jarzynami.

W między czasie nastawić w osobnym naczyniu wodę na kaszę pęczak. Wrzucić saszetkę kaszy na gotującą wodę lekko posoloną i gotować do miękkości.

Następnie po ugotowaniu rosołu, przecedzić do innego garnka, zagotować i na gotujący bulion wlać przecier pomidorowy własnej roboty. Zagęścić śmietaną wymieszaną z mąką. Zagotować i dodać natkę pietruszki.

Kasze ugotowaną wyjąć z woreczka i wyłożyć na talerze, zalać gorącym wywarem pomidorowym, posypać po wierzchu natką pietruszki. Smacznego :)
Pomidorówka z kaszą pęczak i natką pietruszki
Ugotować rosół na mięsie lub porcji rosołowej z drobiu
Pomidorówka z kaszą pęczak i natką pietruszki
Odlać i przecedzić bulion,czyli rosół i dodać przecier pomidorowy i zagęścić śmietaną
Pomidorówka z kaszą pęczak i natką pietruszki
W osobnym naczyniu ugotować kaszę pęczak do miękkości
Pomidorówka z kaszą pęczak i natką pietruszki
Wyłożyć z woreczka ugotowaną kaszę na talerze
Pomidorówka z kaszą pęczak i natką pietruszki
Zalać przygotowaną pomidorowym wywarem i posypać natką