Megg

Megg

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 412]

Kulki z kaszy jęczmiennej w sosie pomidorowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Lekkie i smaczne kuleczki z kaszy jęczmiennej z sosem pomidorowym. Idealne danie po świątecznym obżarstwie.

Kulki z kaszy jęczmiennej w sosie pomidorowym

Składniki:

Kulki z kaszy jęczmiennej w sosie pomidorowym

 

Sposób przygotowania:

Kulki z kaszy jęczmiennej w sosie pomidorowym
Kaszę jęczmienną ugotować i pozostawić do wystudzenia. Następnie do kaszy dodać jajko i całość zblenderować. Następnie dodać wszystkie przyprawy, mąkę ziemniaczaną oraz bułkę tartą i doprawić do smaku pieprzem ziołowym oraz solą. Całość dokładnie wymieszać i formować małe kuleczki, które następnie smażyć na głębokim tłuszczu. Przygotować również sos pomidorowy. Wodę zagotować wraz z kostką rosołową, dodać koncentrat pomidorowy i zagotować. Na koniec zagęścić sos mąką oraz doprawić do smaku pieprzem, solą oraz bazylią. Kulki z kaszy jęczmiennej podawać z sosem pomidorowym.

Tagi:

pomidory