szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Pomidorówka z ryżem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pomidorówka z ryżem i jogurtem zamiast śmietany.

Pomidorówka z ryżem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pomidorówka z ryżem

 

  • 2-3 udka z kurczaka
  • 200 g ryżu
  • 2 łyżki włoszczyzny suszonej
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól
  • pieprz
  • kostka rosołowa drobiowa
  • koncentrat pomidorowy
  • suszona zielona pietruszka

 

Sposób przygotowania:

Pomidorówka z ryżem
Z udek ściągam skórę, zupa będzie wówczas mniej tłusta. Do garnka wlewamy wodę, wkładamy udka, kostkę rosołową i włoszczyznę. Gotujemy ok 40 minut aż udka będą miękkie. Ryż gotujemy osobno w wgarku wg przepisu na opakowaniu. Wyciągamy ugotowane udka, dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy suszoną pietruszkę, mieszamy i doprowadzmy do wrzenia. Odlewamy małą ilość zupy i rozprowadzamy w niej jogurt. Ja wlewam jogurt do małego słoiczka, dolewam do połowy zupy, zakręcam i mieszam potrząsając słoikiem. Dzieki temu nie będzie w zupie grudek z jogurtu. Dodajemy jogurt do zupy, mieszamy gotujemy jeszcze chwilkę i wlewamy do talerza z przygotowanym ryżem. Udka można wykorzystać do drugiego dania lub obrać mięsko z kości i dodać do zupy.
Pomidorówka z ryżem
Udka obrane ze skóry, dzięki temu zupa nie będzie tłusta.
Pomidorówka z ryżem
Ugotowany ryż nakładamy na talerze i posypujemy pietruszką.