kuchenny świat

kuchenny świat

Złoty Ekspert
[Przepisów: 971]

Zupa pomidorowa z ryżem i miodem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na pyszną i aromatyczną zupę pomidorową. Przygotowana z dużą ilością warzyw na wywarze drobiowym z dodatkiem miodu. Polecam.

Zupa pomidorowa z ryżem i miodem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa pomidorowa z ryżem i miodem

 

  • 10 szkl wody
  • 3 skrzydełka z kurczaka
  • 5 średnich marchewek
  • 1/2 małego selera
  • 1 pietruszka
  • 1/2 pora
  • 5 łyżek koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka przyprawy do rosołu
  • 1 łyżka miodu pomarańczowego
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 2 woreczki ryżu
  • woda do gotowania ryżu

Sposób przygotowania:

Zupa pomidorowa z ryżem i miodem
Skrzydełka myjemy i wkładamy do gotującej się wody. W międzyczasie obieramy i myjemy warzywa.

Kroimy wzdłuż i dokładamy do garnka z wywarem, gotujemy do miękkości.

W drugim garnku zagotowujemy wodę i wkładamy woreczki z ryżem, gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Po tym czasie wyjmujemy ugotowany ryż.

Do zupy dokładamy koncentrat pomidorowy, przyprawę oraz doprawiamy do smaku. Gdy zupa lekko przestygnie dodajemy miód i mieszamy. 

Woreczek z ryżem rozcinany. Do miseczek wkładamy porcje ryżu i wlewamy zupę, dekorujemy.
Zupa pomidorowa z ryżem i miodem
Skrzydełka myjemy i wkładamy do garnka z wodą.
Zupa pomidorowa z ryżem i miodem
Następnie gotujemy i zbieramy szumowiny.
Zupa pomidorowa z ryżem i miodem
Warzywa czyścimy i obieramy, myjemy i kroimy.
Zupa pomidorowa z ryżem i miodem
Do ugotowanej zupy dodajemy przyprawy i koncentrat pomidorowy.