jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Pomidorowo- bazyliowe paluszki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Pyszna chrupiąca przekąska. Idealna do piwa, dipu lub czerwonego barszczyku. Polecam na przyjęcia, domowe prywatki!

Pomidorowo- bazyliowe paluszki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pomidorowo- bazyliowe paluszki

 

  • Składniki:
  • 30 dag mąki,
  • 0,5 łyżeczki soli,
  • 1 kopiata łyżeczka suszonej bazylii,
  • Około ¾ szklaki wody,
  • 3 dag drożdży,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 4 łyżki oleju (najlepiej spod pomidorów),
  • Około 6 połówek suszonych pomidorów

 

Sposób przygotowania:

Pomidorowo- bazyliowe paluszki
Pomidory kroimy w drobną kostkę. Wodę podgrzewamy. Rozpuszczamy w niej cukier, sól oraz drożdże. Do tak przygotowanej wody dodajemy mąkę oraz olej. Całość wyrabiamy około 5-7 minut. Po tym czasie do ciasta dokładamy bazylię oraz pokrojone pomidory. Ponownie ciasto wyrabiamy do połączenia składników. Tak przygotowane odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnice wysypaną mąką. Wałkujemy go na grubość około 0,5-0,7 cm. Za pomocą radełka tniemy na cienkie paski. Paski przekładamy na blaszkę i pieczemy około 15-20 minut w 180˚C.
Pomidorowo- bazyliowe paluszki
Wodę podgrzewamy. rozpuszczamy w niej drożdże.
Pomidorowo- bazyliowe paluszki
Na koniec do wyrobionego ciasta dajemy bazylie , i pomidory.
Pomidorowo- bazyliowe paluszki
Gotowe ciasto pozostawiamy do podrośnięcia.
Pomidorowo- bazyliowe paluszki
Z gotowego ciasta formujemy paluszki. pieczemy