Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Pomidorowy groch

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Doskonale smakuje z dodatkiem pieczywa.

Pomidorowy groch Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pomidorowy groch

 

  • 1 szklanka grochu łuskanego
  • 2,5 szklanki wody
  • przyprawa uniwersalna - wg uznania
  • 15 dkg podgardla wieprzowego wędzonego
  • 1 cebula
  • szczypta mielonej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 2 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka masła

Sposób przygotowania:

Pomidorowy groch
Groch zalać 2 szklankami wody. Dodać do niego trochę przyprawy uniwersalnej i ugotować pod przykryciem do miękkości. Podgardle pokroić w małą kostkę, zrumienić na suchej patelni. Cebulę pokroić w kostkę, dodać do podgardla i usmażyć ją. Dodać do tego wszystkie przyprawy, czosnek granulowany i koncentrat pomidorowy. Wymieszać, smażyć razem ok. 1 minutę. Wsypać ugotowany groch. Wlać pół szklanki wody, wymieszać i zagotować. Groch zdjąć z ognia, dodać do niego masło. Mieszać powoli, aż masło się rozpuści, a potrawa uzyska kremową konsystencję.
Pomidorowy groch
Groch ugotowany do miękkości w wodzie z dodatkiem przyprawy uniwersalnej.
Pomidorowy groch
Pokrojone w kostkę podgardle rumienione na patelni.
Pomidorowy groch
Pokrojona w kostkę cebula dodana do podgardla.
Pomidorowy groch
Ugotowany groch dodany do podgardla z cebulą i przyprawami.