iwa643

iwa643

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 5470]

Pomidorowy gulasz z karkówki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Smaczny gulasz z karkówki

Pomidorowy gulasz z karkówki Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pomidorowy gulasz z karkówki

 

  • 1 kg karkówka
  • 2 szt liść laurowy
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka papryki słodkiej mielonej
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 1 łyżka majeranek
  • 2 łyżki przyprawy do karkówki
  • 4 łyżki olej
  • 1 słoik przecier pomidorowy 30%
  • 1 łyżeczka soli morskiej

 

Sposób przygotowania:

Pomidorowy gulasz z karkówki
Do miski wsypujemy wszystkie przyprawy , dodajemy olej i ocet balsamiczny. Mieszamy wszystko. Mięso karkówki myjemy osuszamy i kroimy w kosteczkę. Takie mięso dodajemy do marynaty i dobrze mieszamy. Miskę nakrywamy i odstawiamy na noc do lodówki. Na drugi dzień rozgrzewamy dobrze dużą patelnie i wkładamy całe mięso na patelnie. Smażymy na złoto z 2 stron. Następnie dodajemy przecier pomidorowy - mieszamy. Smażymy wszystko ok 5 min. Dolewamy wodę ok 2 szklanki. Ustawiamy mały płomień i pomalutku dusimy , co pewien czas dolewamy wodę. Dusimy aż mięso będzie miękkie a sos zredukuje się.
Pomidorowy gulasz z karkówki
Pokrojone mięso marynujemy całą noc w lodówce