edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Pomidory faszerowane bezmięsne

  • 12
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Pomidory zapiekane z ryżem i innymi pysznościami, gorąco polecam jako elegancką przystawkę :)

Pomidory faszerowane bezmięsne Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pomidory faszerowane bezmięsne

 

Sposób przygotowania:

Pomidory faszerowane bezmięsne
Pomidory opłukałam, osuszyłam, odkroiłam wierzchy, środki wydrążyłam zachowując miąższ. Oprószyłam je w środku solą. Oliwki pokroiłam w plasterki. Pieczarki oczyściłam, opłukałam, pokroiłam w plasterki i obsmażyłam na niewielkiej ilości sklarowanego masła, odparowując cały płyn. Ser starłam na tarce z dużymi oczkami. Miąższ pomidora posiekałam i odcisnęłam na sicie z nadmiaru soku. W misce wymieszałam miąższ pomidora, usmażone pieczarki, ugotowany ryż, oliwki i żółty ser. Doprawiłam do smaku solą i tymiankiem. Z pomidorów wylałam sok, jaki wytworzył się po posoleniu. Środki napełniłam farszem, przykryłam odkrojonymi wcześniej wierzchami. Foremkę żaroodporną wysmarowałam masłem, ułożyłam w niej pomidory i wstawiłam do nagrzanego piekarnika. Piekłam 20 minut w temperaturze 180*C z termo obiegiem.
Pomidory faszerowane bezmięsne
Pomidory wydrążyłam zachowując miąższ do farszu.
Pomidory faszerowane bezmięsne
Kolejne etapy przygotowania farszu do pomidorów.
Pomidory faszerowane bezmięsne
Wydrążone pomidory napełniłam przygotowanym farszem.
Pomidory faszerowane bezmięsne
Pomidory ułożyłam w nasmarowanej masłem formie i przykryłam odciętymi wierzchami.

Tagi:

ryż sery ser