Doda

Doda

Szef Kuchni
[Przepisów: 97]

Pomidory po włosku

  • 1
         
ocena: 3/5 głosów: 4

Pomidory umyć i wydrążyć. Ryz wymieszac z serem, osolić, napełnić pomidory. Na

Pomidory po włosku

Składniki:

Pomidory po włosku

 

  • 10 pomidorów
  • 2/3 szkl ugotowanego ryżu
  • 15 dag starego żółtego sera
  • sól
  • 3 łyżki oleju
  • 10 dag wędliny

Sposób przygotowania:

Pomidory po włosku
Pomidory umyć i wydrążyć. Ryz wymieszac z serem, osolić, napełnić pomidory. Na patelni lub w rondlu rozgrzać olej, smażyć przez około 5 minut pomidory ustawione ścisło obok siebie, potem dodać wydrążony ze środków miąższ i wędlnę pokrajaną w paseczki. Dusić jeszcze około 10 minut pod przykryciem na słabym ogniu. Podawać z pieczywem jako zakąskę lub na obiad czy kolację z odpowiednimi surówkami i ewentualnie ziemniakami.