Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Pomidory z suszarki

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Bogactwo smaku i aromatu- pomidory suszone w suszarce do warzyw. W zalewie z suszonymi ziołami i czosnkiem w płatkach.

Pomidory z suszarki

Składniki:

Pomidory z suszarki

 

 

 

 

 

  • 4 łyżeczki suszonego oregano

 

 

Sposób przygotowania:

Pomidory z suszarki
Pomidory dokladnie myjemy, kroimy wzdłuż na pół, wycinamy szypułki. W ładnych mięsistych pomidorach nie trzeba wycinać gniazd nasiennych i choć ich suszenie trwa nieco dłużej, to dla bogactwa smaku warto je zostawić.Pomidory ukladamy na suszarce do warzyw i owoców, lekko solimy. Suszymy 18-24 godziny suszarką o mocy 500 Wat (jeśli usuniemy gniazda nasienne, na wysuszenie dużych pomidorów powinno nam wystarczyć około 12-16 godzin). W słabszej suszarką nawet nie macie się co zabierać za suszenie, gdyż będzie to trwało wieki.Gdy pomidory są już dobrze wysuszone, ale wciąż jeszcze w miarę jędrne, przekładamy je do 4 wyparzonych słoiczków o pojemności 340 ml. Do każdego słoiczka dodajemy po łyżeczce suszonej bazylii i oregano, 1/4 łyżeczki rozmarynu oraz 1/2 łyżki czosnku w płatkach. Olej dosyć mocno podgrzewamy, ale nie zagotowujemy. Zalewamy pomidory i od razu zamykamy słoiczki. Bez pasteryzacji pomidory można przechowywać w lodówce około 3-4 miesiące, a w chłodnym miejscu kilka tygodni, pod warunkiem, że będą całkowicie zalane oliwą. Jeśli chcemy, aby pomidory wytrzymały dłużej, albo po prostu nie mamy zbyt dużo miejsca w lodówce, należy je pasteryzować przez 7-8 minut i przechowywać w spiżarni. Ususzone pomidory można także zamrozić w szczelnie zamykanych pojemniczkach i zalać olejem 3-4 dni przed wykorzystaniem.