Sposób przygotowania:
Pomidory z suszarki
Pomidory dokladnie myjemy, kroimy wzdłuż na pół, wycinamy szypułki. W ładnych mięsistych pomidorach nie trzeba wycinać gniazd nasiennych i choć ich suszenie trwa nieco dłużej, to dla bogactwa smaku warto je zostawić.Pomidory ukladamy na suszarce do warzyw i owoców, lekko solimy. Suszymy 18-24 godziny suszarką o mocy 500 Wat (jeśli usuniemy gniazda nasienne, na wysuszenie dużych pomidorów powinno nam wystarczyć około 12-16 godzin). W słabszej suszarką nawet nie macie się co zabierać za suszenie, gdyż będzie to trwało wieki.Gdy pomidory są już dobrze wysuszone, ale wciąż jeszcze w miarę jędrne, przekładamy je do 4 wyparzonych słoiczków o pojemności 340 ml. Do każdego słoiczka dodajemy po łyżeczce suszonej bazylii i oregano, 1/4 łyżeczki rozmarynu oraz 1/2 łyżki czosnku w płatkach. Olej dosyć mocno podgrzewamy, ale nie zagotowujemy. Zalewamy pomidory i od razu zamykamy słoiczki. Bez pasteryzacji pomidory można przechowywać w lodówce około 3-4 miesiące, a w chłodnym miejscu kilka tygodni, pod warunkiem, że będą całkowicie zalane oliwą. Jeśli chcemy, aby pomidory wytrzymały dłużej, albo po prostu nie mamy zbyt dużo miejsca w lodówce, należy je pasteryzować przez 7-8 minut i przechowywać w spiżarni. Ususzone pomidory można także zamrozić w szczelnie zamykanych pojemniczkach i zalać olejem 3-4 dni przed wykorzystaniem.
misia5
światzpiernika
joanna3
Bernadetta
Misia5, oczywiście. Łap śmiało :)