Sposób przygotowania:
Tortilla z suszonymi pomidorami i żurawiną
Pomidory suszone kroimy w cienkie paseczki, dodajemy do nich przesiekaną żurawinę suszoną z wiśniami- całość dobrze mieszamy i odstawiamy, aby przeszło smakami. Ziemniaki oraz batata obieramy, myjemy, wycieramy papierowym ręcznikiem. Kroimy na mniejszą, nieregularną kostkę. Na dwóch łyżkach oliwy spod suszonych pomidorów smażymy ziemniaki do momentu, aż zmiękną, ale zachowają zwartą konsystencję. Uważajmy, aby ich nie przypalić. Ziemniaki wykładamy na talerz i odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Na patelni podsmażamy boczek pokrojony w zgrabną kosteczkę. Podsmażony przekładamy do ziemniaków. Ziemniaki, boczek, żurawinę z pomidorami przekładamy do jednej miski i dobrze mieszamy. Jaja rozbijamy w oddzielnej miseczce. Dobrze doprawiamy solą, pieprzem i tabasco- dobrze mieszamy. Masę jajeczną przelewamy do miski z ziemniakami i pozostałymi składnikami tortilli, dodajemy drobno posiekaną pietruszkę i jeszcze raz całość mieszamy. Na patelni o średnicy 20 cm podgrzewamy odrobinę oliwy spod suszonych pomidorów. Na rozgrzany tłuszcz wylewamy tortillę, smażymy na średnim ogniu ok. 5minut. Po tym czasie za pomocą talerza przekładamy tortillę na patelnię na drugą stronę i smażymy jeszcze 3-4 minuty. Podajemy z pomidorkami koktajlowymi, dekorujemy suszoną żurawiną, suszonymi pomidorami i pietruszką. Smacznego!