Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Por i jabłko z imbirowym smaczkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Lubię ostrość pora .Drobno pokrojony i zmieszany z utartym jabłkiem jest wspaniałą szybką surówką ,która pasuje do wielu drugich dań

Por i jabłko z imbirowym smaczkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Por i jabłko z imbirowym smaczkiem

 

  • biała część pora
  • 1 soczyste jabłko
  • 1 łyżeczka utartego korzenia świeżego imbiru
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka musztardy z całymi ziarnami gorczycy
  • 1 łyżka majonezu
  • sól do smaku

 

Sposób przygotowania:

Por i jabłko z imbirowym smaczkiem
Umyć ( zdjąć wierzchnie liście) i pokroić drobno por ( ja kroję na pół i potem jeszcze na pół i dopiero w paseczki. Umyć ,przekroić na ćwiartki jabłko - usunąć gniazda nasienne . Zetrzeć na tarce jarzynowej ( duże oczka).Ja nie obieram bo po prostu łatwiej jest trzeć - dociskam i ścieram aż zostanie sama skórka. Utrzeć obrany imbir na drobnych oczkach tarki jarzynowej ( nie najdrobniejszych )- łyżeczkę. Wsypać do miski por , jabłko, imbir. Dodać majonez, musztardę, miód . Wymieszać lekko uciskając. Doprawić do smaku solą.
Por i jabłko z imbirowym smaczkiem
Umyty por pokroić drobno na paseczki i lekko ugnieść
Por i jabłko z imbirowym smaczkiem
Jabłko pozbawić gniazda nasiennego i utrzeć na tarce jarzynowej
Por i jabłko z imbirowym smaczkiem
Obrać imbir i utrzeć -tak by była pełna łyzeczka utartego
Por i jabłko z imbirowym smaczkiem
Wymieszać wszystkie składniki surówki i doprawić