Sposób przygotowania:
Porkolt wołowy czyli gulasz po węgiersku
Udziec wołowy kroimy w plastry, następnie w paski by na końcu otrzymać niewielką kostkę (5x5[mm]). Na patelnie rozpuszczamy 2 łyżki smalcu. Podgrzewając patelnię na średnim ogniu wrzucamy wołowinę. Smażymy mieszając kilka minut. Gdy mięso stanie się brązowe dodajemy pokrojoną również w malutką kostkę cebulę oraz posiekany czosnek. W momencie gdy poczujemy przyjemny aromat smażonego czosnku wsypujemy paprykę słodką mieloną. Mieszamy i po około minucie wlewamy kadarkę. Ogień pod patelnią zmniejszam na minimalny. Dokładamy jeszcze papryki zielone i pomidora. Ponownie mieszamy. Patelnię przykrywamy i dusimy pod przykryciem około 30-40 minut. Tak przyrządzony gulasz podałem z kluskami csipetke. Smacznego.