wjosna

wjosna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 78]

Krokiety rybno-pieczarkowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Krokiety rybno-pieczarkowe w pysznym porowym sosie.

Krokiety rybno-pieczarkowe

Składniki:

Krokiety rybno-pieczarkowe

 

  • 1/2 kg filetów zbiałej ryby (np. mintaj, dorsz)
  • szklanka bulionu warzywnego
  • 150 gr pieczarek
  • łyżka masła
  • garść bułki tartej
  • 2 jajka
  • pół pęczka natki pietuszki
  • 50 ml śmietanki 18%
  • 1 duży por
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • pół łyżeczki musztardy
  • łyżka posiekanego koperku
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

Krokiety rybno-pieczarkowe
Filety ugotować ok 10 minut w bulione. Wyjąć z bulionu, zostawić do ostygnięcia, odsączyć dokładnie z płynu ( np. na ręczniku papierowym). Bulion zachować. Pieczarki zetrzeć na tarce na najgrubszych oczkach, następnie podsmażyć na suchej patelni żeby puściły wodę. Jak cała woda odparuje, dodać łyżkę masła i podsmażyć. Pieczarki odstawić do ostygnięcia. Do miski przełożyć rozdrobnione mięso ryby, pieczarki, posiekaną natkę, bułkę tartą, jedną łyżeczkę soku z cytryny i żółtka jajka. Z białek ubić pianę i dodać do reszty. Doprawić solą i pieprzem, dokładnie wyrobić i uformować dłonią lekko podłużne placuszki. Odstawić do lodówki, żeby masa stężała ( na ok godzinę). Zrobić sos – podgrzać pozostały z gotowania ryby bulion, dodać do niego pokrojony por i gotować ok 10 minut. Dodać śmietankę i gotować kolejne 15 minut aż całość trochę wyparuje i sos lekko zgęstnieje. Dodać musztardę, pozostały sok z cytryny i koperek, doprawić solą i pieprzem – wszystko dokładnie wymieszać i zestawić z ognia. Usmażyć krokiety uprzednio obtaczając je w mące lub bułce tartej. Podawać z sosem.