Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Chleb z mielonym lnem i cebulą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Domowy pszenny chleb z niewielką ilością mąki owsianej, ze smażoną i suszoną cebulą oraz z mielonym lnem...

Chleb z mielonym lnem i cebulą

Składniki:

Chleb z mielonym lnem i cebulą

Zaczyn:

  • 3 łyżki pszennego zakwasu
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 2/3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850

Rozczyn drożdżowy:

  • 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 12 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru

Ciasto właściwe:

  • 3,5 szklanki mąki pszennej typ 650
  • 1/2 szklanki mąki owsianej
  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850
  • 1 szklanka smażonej cebuli
  • 1/2 szklanki cebuli suszonej w płatkach
  • 1/3 szklanki mielonego lnu
  • 1 łyżka soli
  • 2 szklanki ciepłej wody

Sposób przygotowania:

Chleb z mielonym lnem i cebulą

Etap 1

Chleb z mielonym lnem i cebulą
Zaczyn przygotowany z mąki wody i pszennego zakwasu.

Zaczyn: Wieczorem zakwas przełożyć do miski. Dodać do niego wodę i mąkę, dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na całą noc.

Etap 2

Chleb z mielonym lnem i cebulą
Rozczyn przygotowany z mleka drożdży i cukru.

Rozczyn drożdżowy: Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem cukru, odłożyć na kilkanaście minut.

Etap 3

Chleb z mielonym lnem i cebulą
Wszystkie sypkie składniki przesypane do miski.

Ciasto właściwe: Wszystkie sypkie składniki przesypać do miski i dokładnie wymieszać.

Etap 4

Chleb z mielonym lnem i cebulą
Woda zaczyn i rozczyn drożdżowy dodane do sypkich składników.

Do sypkich składników dodać wodę, zaczyn z zakwasem i rozczyn drożdżowy, wymieszać.

Etap 5

Chleb z mielonym lnem i cebulą

Ciasto wyrabiać ok. 15 minut. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Etap 6

Chleb z mielonym lnem i cebulą

Wyrośnięte ciasto zbić, uderzając w nie dłonią, przełożyć do dwóch małych keksówek, przykryć ściereczką i odłożyć do ponownego podrośnięcia.

Etap 7

Chleb z mielonym lnem i cebulą

Chleb piec w 230 stopniach z funkcją hydropieczenie (lub na dnie piekarnika umieścić naczynie z wodą) przez ok. 20 minut, następnie w 200 stopniach przez kolejne 20-25 minut. Upieczony chleb wyjąć z foremek, studzić na kratce.


Tagi:

pieczywo chleb