Sposób przygotowania:
Chleb z mielonym lnem i cebuląEtap 1
Zaczyn: Wieczorem zakwas przełożyć do miski. Dodać do niego wodę i mąkę, dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na całą noc.
Etap 2
Rozczyn drożdżowy: Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem cukru, odłożyć na kilkanaście minut.
Etap 3
Ciasto właściwe: Wszystkie sypkie składniki przesypać do miski i dokładnie wymieszać.
Etap 4
Do sypkich składników dodać wodę, zaczyn z zakwasem i rozczyn drożdżowy, wymieszać.
Etap 5
Ciasto wyrabiać ok. 15 minut. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Etap 6
Wyrośnięte ciasto zbić, uderzając w nie dłonią, przełożyć do dwóch małych keksówek, przykryć ściereczką i odłożyć do ponownego podrośnięcia.
Etap 7
Chleb piec w 230 stopniach z funkcją hydropieczenie (lub na dnie piekarnika umieścić naczynie z wodą) przez ok. 20 minut, następnie w 200 stopniach przez kolejne 20-25 minut. Upieczony chleb wyjąć z foremek, studzić na kratce.