Sposób przygotowania:
Chleb z mielonym lnem i cebuląEtap 1
![Chleb z mielonym lnem i cebulą Chleb z mielonym lnem i cebulą](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/chleb-z-mielonym-lnem-i-cebula-408587.jpg)
Zaczyn: Wieczorem zakwas przełożyć do miski. Dodać do niego wodę i mąkę, dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na całą noc.
Etap 2
![Chleb z mielonym lnem i cebulą Chleb z mielonym lnem i cebulą](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/chleb-z-mielonym-lnem-i-cebula-408588.jpg)
Rozczyn drożdżowy: Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem cukru, odłożyć na kilkanaście minut.
Etap 3
![Chleb z mielonym lnem i cebulą Chleb z mielonym lnem i cebulą](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/chleb-z-mielonym-lnem-i-cebula-408590.jpg)
Ciasto właściwe: Wszystkie sypkie składniki przesypać do miski i dokładnie wymieszać.
Etap 4
![Chleb z mielonym lnem i cebulą Chleb z mielonym lnem i cebulą](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/chleb-z-mielonym-lnem-i-cebula-408591.jpg)
Do sypkich składników dodać wodę, zaczyn z zakwasem i rozczyn drożdżowy, wymieszać.
Etap 5
![Chleb z mielonym lnem i cebulą Chleb z mielonym lnem i cebulą](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/chleb-z-mielonym-lnem-i-cebula-408592.jpg)
Ciasto wyrabiać ok. 15 minut. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Etap 6
![Chleb z mielonym lnem i cebulą Chleb z mielonym lnem i cebulą](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/chleb-z-mielonym-lnem-i-cebula-408593.jpg)
Wyrośnięte ciasto zbić, uderzając w nie dłonią, przełożyć do dwóch małych keksówek, przykryć ściereczką i odłożyć do ponownego podrośnięcia.
Etap 7
![Chleb z mielonym lnem i cebulą Chleb z mielonym lnem i cebulą](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/chleb-z-mielonym-lnem-i-cebula-408594.jpg)
Chleb piec w 230 stopniach z funkcją hydropieczenie (lub na dnie piekarnika umieścić naczynie z wodą) przez ok. 20 minut, następnie w 200 stopniach przez kolejne 20-25 minut. Upieczony chleb wyjąć z foremek, studzić na kratce.