Sposób przygotowania:
Chleb pszenny z mieloną ciecierzycą na zakwasieETAP 1:
Do misy miksera wlać wodę, dodać zakwas i wymieszać.
ETAP 2:
Ugotowaną ciecierzycę zmielić w maszynce do mięsa na średnich oczkach i przełożyć do misy. Dodać wszystkie mąki i wyrabiać na wolnych obrotach do lekkiego połączenia się składników.
ETAP 3:
Następnie dodać sól i wyrabiać ciasto na wyższych obrotach miksera. Miskę nakryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W połowie rośnięcia ciasto odgazować.
Wyrośnięte ciasto przełożyć do dwóch wysmarowanych masłem i obsypanych mąką keksówek o wymiarach 27x13 cm. Odstawić do ponownego wyrastania.
ETAP 4:
Blaszki z wyrośniętym ciastem wstawić do nagrzanego do 240°C piekarnika i piec 15 minut, następnie obniżyć temperaturę do 200°Ci piec jeszcze 30 minut.
Upieczone chleby wyją na kratkę kuchenną do wystudzenia.