Sposób przygotowania:
Portugalski deser ryżowy
Z podanej ilości mleka odlać 4 łyżki. Pozostałe mleko wlać do rondla, dodać skórkę z cytryny i zagotować. Zmniejszyć ogień i dodać ryż i cukier. Rondel przykryć pokrywką i gotować przez około 30 minut .
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka roztrzepać z pozostałym mlekiem, dodać do gorącego ryżu, ale nie gotować. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy ryżowej. Wymieszać delikatnie iprzełożyć do miseczek. Posypać cynamonem i cukrem i wstawić na 5 minut do dobrze nagrzanego piekarnika (180 C ).
Deser jest bardzo smaczny na ciepło jak i na zimno.
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka roztrzepać z pozostałym mlekiem, dodać do gorącego ryżu, ale nie gotować. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy ryżowej. Wymieszać delikatnie iprzełożyć do miseczek. Posypać cynamonem i cukrem i wstawić na 5 minut do dobrze nagrzanego piekarnika (180 C ).
Deser jest bardzo smaczny na ciepło jak i na zimno.