Netka

Netka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 408]

Portugalski deser ryżowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Bardzo smaczny deserek z ryżem, mlekiem , jajkami i cynamonem. Pyszny zarówno na ciepło jak i na zimno.

Portugalski deser ryżowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Portugalski deser ryżowy

 

  • 1 litr mleka
  • 2 łyżki startej skorki z cytryny
  • 100 g ryżu ( najlepszy taki specjalny "pudding rice" )
  • 70 g cukru
  • 5 jajek
  • cynamon do posypania

Sposób przygotowania:

Portugalski deser ryżowy
Z podanej ilości mleka odlać 4 łyżki. Pozostałe mleko wlać do rondla, dodać skórkę z cytryny i zagotować. Zmniejszyć ogień i dodać ryż i cukier. Rondel przykryć pokrywką i gotować przez około 30 minut .

Białka oddzielić od żółtek. Żółtka roztrzepać z pozostałym mlekiem, dodać do gorącego ryżu, ale nie gotować. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy ryżowej. Wymieszać delikatnie iprzełożyć do miseczek. Posypać cynamonem i cukrem i wstawić na 5 minut do dobrze nagrzanego piekarnika (180 C ).

Deser jest bardzo smaczny na ciepło jak i na zimno.
Portugalski deser ryżowy
Ryz z mlekiem i cukrem gotujemy 30 minut
Portugalski deser ryżowy
Dodajemy roztrzepane z mlekiem żółtka jajka
Portugalski deser ryżowy
potem dodajemy piane z białek , mieszamy i przekładamy do miseczek
Portugalski deser ryżowy
posypujemy cukrem i cynamonem i zapiekamy 5 minut

Tagi:

ryż jajko jajka