Sposób przygotowania:
Portugalskie tartaletki ze śliwkami
Cytrynę dokładnie szorujemy, obieramy z niej skórkę, razem w przeciętą laską wanilii wkładamy do garnka, wlewamy 1 szklankę mleka i zagotowujemy. Do pozostałej 0,5 szklanki mleka dodajemy: cukier, mąkę pszenną, żółtka, mieszamy i wlewamy na gotujące się mleko. Krem mieszamy, trzymamy na ogniu, aż nieco zgęstnieje, ale nie gotujemy. Usuwamy skórki z cytryny, laskę wanilii i odstawiamy do przestygnięcia. Piekarnik rozgrzewamy do 210 st.C Ciasto francuskie rozwijamy, posypujemy cynamonem i ponownie zwijamy w rulon, bez papieru. Rulon tniemy na 12 kawałków, a każdy kawałek rozwałkowujemy i wylepiamy nim foremkę do muffinów wysmarowaną masłem. Do każdego zagłębienia wlewamy wystudzony krem do ¾ wysokości ciasta. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 20 minut, aż na powierzchni pojawią się ciemne plamki. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na chwilę, po czym wyjmujemy z formy. Zamrożone śliwki wkładamy do garnka, wlewamy śliwowicę oraz około 30-40 ml wody i gotujemy, aż śliwki nieco zmiękną. Dodajemy cynamon, ewentualnie cukier do smaku (ja nie dawałam) i jeszcze ciepłe podajemy do tartaletek. Deser powinien być podawany na ciepło...