Sposób przygotowania:
Pory duszone z boczkiem
Na patelni stopić boczek pokrojony w cienkie słupki.
Pory umyć, odkroić zielone części a jasne pokroić w pół pierścienie. Na stopiony boczek włożyć pokrojone pory i chwilę smażyć razem z boczkiem.
Jabłko obrać, usunąć gniazdka nasienne i zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub pomidory obrać ze skórki i pokroić
w ósemki.
Potrawę doprawić solą do smaku i dusić pod przykryciem kilka minut.
Do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem przełożyć pory, zalać śmietaną i posypać startym serem żółtym i zapiec. Gotową potrawę posypać obficie zieloną pietruszką drobno pokrojoną.
Pory umyć, odkroić zielone części a jasne pokroić w pół pierścienie. Na stopiony boczek włożyć pokrojone pory i chwilę smażyć razem z boczkiem.
Jabłko obrać, usunąć gniazdka nasienne i zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub pomidory obrać ze skórki i pokroić
w ósemki.
Potrawę doprawić solą do smaku i dusić pod przykryciem kilka minut.
Do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem przełożyć pory, zalać śmietaną i posypać startym serem żółtym i zapiec. Gotową potrawę posypać obficie zieloną pietruszką drobno pokrojoną.