Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Pory duszone z boczkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Potrawę podawać z pieczywem.

Pory duszone z boczkiem

Składniki:

Pory duszone z boczkiem

 

Sposób przygotowania:

Pory duszone z boczkiem
Na patelni stopić boczek pokrojony w cienkie słupki.
Pory umyć, odkroić zielone części a jasne pokroić w pół pierścienie. Na stopiony boczek włożyć pokrojone pory i chwilę smażyć razem z boczkiem.
Jabłko obrać, usunąć gniazdka nasienne i zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub pomidory obrać ze skórki i pokroić
w ósemki.
Potrawę doprawić solą do smaku i dusić pod przykryciem kilka minut.
Do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem przełożyć pory, zalać śmietaną i posypać startym serem żółtym i zapiec. Gotową potrawę posypać obficie zieloną pietruszką drobno pokrojoną.