Sposób przygotowania:
pory w beszamelu
z porów zdjąć wierzchnią warstwę,i odciąć zielone liście,pokroić je na plastry,włożyć do durszlaka i przelać wrzątkiem,,naczynie żaroodporne posmarować tłuszczem,włożyć do niego sparzone pory,posolić pory i popieprzyć,
sos beszamelowy
masło roztopić na patelni dodać do masła mąkę i mieszając dodać mleko i śmietanę pogotować na małym ogniu aż zgęstnieje,a następnie zdjąć z ognia do gorącego wbić żółtko i dokładnie wymieszać,zalać gorącym pory ,włożyć po piekarnika pory i piec przez 20 minut w temperaturze 180 stopni,
sos beszamelowy
masło roztopić na patelni dodać do masła mąkę i mieszając dodać mleko i śmietanę pogotować na małym ogniu aż zgęstnieje,a następnie zdjąć z ognia do gorącego wbić żółtko i dokładnie wymieszać,zalać gorącym pory ,włożyć po piekarnika pory i piec przez 20 minut w temperaturze 180 stopni,