Sposób przygotowania:
Pory z kiełbasą pod beszamelem
Białe części porów pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do niedużej ilości wrzącej, osolonej, i ocukrzonej wody. Gotować 15 minut. Po 5 minutach dodać do porów plasterki kiełbasy i razem gotować jeszcze 10 minut. Odcedzić (wywaru zachować). Przygotować sos beszamelowy: rozgrzać masło na patelni, wsypać mąkę i lekko zasmażyć. Rozprowadzić zasmażkę częścią wywaru z porów, po czym dodać mleko. Zagotować. Sos powinien być dość gęsty. Dodać sok z cytryny, sól, pieprz i cukier do smaku. Pory i kiełbasę wyłożyć na żaroodporny półmisek, zalać przygotowanym sosem i zapiec w piekarniku przez ok. 20 minut.
Jojo
góralka
W takim razie, życzę smacznego:*
eli_555
Dorcia