betkas

betkas

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 69]

Pory zapiekane z pomidorami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczne danie bezmięsne z warzywkami.

Pory zapiekane z pomidorami

Składniki:

Pory zapiekane z pomidorami

 

  • 1 kg porów
  • 1 duża cebula
  • 20 g margaryny
  • 600 g pomidorów
  • 40 g tartego żółtego sera
  • 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • Przyprawy : sól, pieprz, oregano, rozmaryn, tymianek

 

Sposób przygotowania:

Pory zapiekane z pomidorami
Pory dokładnie oczyścić, przepołowić i pokroić na dzwonki o szerokości 2 cm. Posiekać drobno cebulę i zeszklić na margarynie, dodać pory, doprawić solą i pieprzem a następnie dusić we własnym sosie pod przykryciem przez 10 minut. Pomidory umyć i pokroić w ćwiartki. Do porów dodać 0,5 filiżanki wody, sos sojowy, przecier pomidorowy i gotować jeszcze na małym ogniu przez 5 minut. Przełożyć do formy do zapiekanek, na wierzch ułożyć pomidory, posypać ziołami i tartym serem. Zapiec w piekarniku w 250 stopniach przez 15 minut.